poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Aga w kuchni #26 sok z wiśni


Pierwszy raz nasza przydomowa wiśnia obrodziła tak wieloma owocami, dlatego
postanowiłam stworzyć kolejny już w tym roku sok do naszej małej domowej spiżarni.
Czy to do herbaty czy budyniu na pewno zostanie wykorzystany.

Potrzebujesz:
1,5 kg wydrylowanych wiśni
szklanka cukru


Przygotowanie:
Wiśnie wsypać do garnka zasypać cukrem i odstawić na jakiś czas (2/3 godziny).
Po tym czasie garnek postawić na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Sok co jakiś czas odlewać do mniejszego garnuszka.
Gdy wiśnie już nie puszczają soku to można odstawić je do dżemu.
Mały garnuszek z sokiem wstawić na mały ogień i mieszać do zagotowania.
Zagotowany sok rozlać w słoiczki/buteleczki.
Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz