poniedziałek, 17 listopada 2014

Aga w kuchni #12 Słodkie bułeczki

Niedzielne śniadanie na słodko? Brzmi pysznie! Łatwe do zrobienia, szybkie i WŁASNE bułeczki! Dobre do kawy, w sam raz do dżemu lub nutelli :)



Potrzebujesz:

3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki cukru i dwie łyżeczki miodu
garść rodzynek i zmielonych migdałów (mogą być płatki migdałów)
można dodać trochę cynamonu (ja zapomniałam :c)
3/4 szklanki śmietany 18%
4 łyżeczki miękkiego masła
jajko
cukier lub miód na wierzch



Przygotowanie:

Mieszamy w misce składniki i zagniatamy, nie za długo. Wałkujemy placek na grubość ok.2 cm, składamy na pół i kroimy w trójkąty. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Robimy kreskę drewnianą łyżką na trójkątach (okrągłe bułki mają krzyżyk ja zrobiłam jedną kreskę) . Można posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą. Posypać lekko cukrem lub polać miodem (delikatnie!). Piec w 210C przez ok 10 minut, a następnie w 190C przez następne kilka minut, aż się zarumienią. 


KONIEC!
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz