wtorek, 9 września 2014

Aga w kuchni #10 nalewka z aronii


Potrzebujesz:

1,3 kg aronii
1 cytryna
2 szklanki cukru
1 mały słoik miodu
2 l wody
1 l spirytusu

Ciekawostka: 

żeby aronia nie była cierpka zamróź ją na co najmniej 24 godziny


Przygotowanie:
Zmrożoną aronię wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odsączamy wlewamy 2 litry wody i gotujemy do wypuszczenia soku przez około 20 minut. Odcedzamy owoce od soku. Stawiamy sam sok na ogniu i dodajemy cukier, miód i cytrynę. Gotować jeszcze 5 minut mieszając by składniki się rozpuściły. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Do zimnego soku dodać litr spirytusu. Przelać do butelek. Najlepiej zacząć spożywać co najmniej po tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz