poniedziałek, 1 grudnia 2014

Aga w kuchni #13 ciasto marchewkowe


Proste szybkie i bardzo pyszne ciasto marchewkowe!
Spróbujcie je zrobić, na pewno nie pożałujecie :)

Potrzebujesz:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka zmielonych orzechów
1,5 szklanki startej marchewki



Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wymieszać. Dodać do tego jajka, olej, marchewkę i orzechy, dokładnie wymieszać. 
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać w nią ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić w formie, wyjąć i wystudzić na kratce.
 Posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz