czwartek, 12 lutego 2015

Aga w kuchni #23 oponki

Tłusty czwartek dla ludzi będących na diecie, najtrudniejszy dzień w roku :). Drogie panie, drodzy panowie, nie martwcie się! Obiecuje, że jeśli zjecie jedno ciasteczko, świat nie runie w gruzach a Wy nie przytyjecie 150kg. :)


Potrzebujesz:


4,5 szklanki mąki pszennej
30g drożdży świeżych
2 szklanki letniego mleka
120 g roztopionego masła
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
lukier

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn drożdżowy. Gdy rozczyn wyrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na sam koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać dalej do gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto zostawić w posypanej mąką misce, przykryć, odstawić w cieplejsze miejsce do podwojenia objętości (jakieś 50/70 minut). Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1cm. Przygotować szklankę do wykrajania oponek i np. mały korek albo kieliszek z małą średnicą do zrobienia dziurki w środku. Pozostałe ciasto ugnieść, rozwałkować i wykrawać. Pierwsze oponki ustawiać na końcu blatu (tak by nam nie przeszkadzały w rozwałkowywaniu pozostałego ciasta) by trochę urosły ALE NIE PRZEROSŁY. Nagrzać olej do 170 stopni. Gdy olej się nagrzeje wkładać wyrośnięte oponki do garnka/frytkownicy. Smażyć około 3 minut z jednej strony. UWAGA nie wkładajcie za dużo oponek naraz, wtedy stykają się ze sobą i zostają blade.NIE NAGRZEWAĆ OLEJU ZBYT MOCNO wtedy oponki szybko się zarumienią z zewnątrz a w środku będą surowe. Usmażone oponki odstawiać na kratce z piekarnika ułożonej na blaszce, tak by lukrując oponki jego nadmiar mógł bezpiecznie spływać do blachy.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz