środa, 29 lipca 2015

Aga w kuchni #24 sok z truskawek

Sezon truskawkowy niestety powoli się kończy.
Mam nadzieję, że wszyscy objedli się owocami lata, teraz czas żeby umieścić je w słoiku. Gdy nadejdą smutne deszczowe późnojesienne wieczory a przeziębienie będzie brało górę, najlepiej chwycić za sok z truskawek w towarzystwie ciepłego budyniu albo kaszy manny a może jako aromatyczny dodatek do gorącej herbaty.



Potrzebujesz:
1,5 kg truskawek
szklankę cukru

Przygotowanie:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i włożyć do garnka, zasypać szklanką cukru i odstawić na 24h, by truskawki puściły sok. Następnie umieścić garnek na małym ogniu, co jakiś czas odlewać sok do osobnego garnuszka i mieszać truskawki. Sok zlewać wedle uznania, jeśli widzimy, że soku jest coraz mniej na garnuszek do którego zlewamy sok nakładamy durszlak i wysypujemy zawartość garnka. Czekamy parę chwil, żeby truskawki mogły oddać resztę soku. Truskawki wsypujemy ponownie do garnka i zostawiamy na dżem o którym opowiem w następnym poście. Garnuszek z sokiem stawiamy na malutkim gazie, gotujemy i często mieszamy aż sok przestanie szumieć.

Rozlewamy do małych słoiczków/buteleczek, stawiamy do góry dnem i przykrywamy grubym ręcznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz