Na odstrzał dziś lecą porzeczki ślicznie czerwone:)
Do kompotu potrzebujesz:
kilogram porzeczek
4 litry wody
pół szklanki cukru
obywamy i wrzucamy do 4 litrów wody.
Gotujemy 10 minut wsypujemy pół szklanki cukru i gotujemy kolejne 10 minut.
Można też wrzucić kilka listków mięty do uzyskania orzeźwiającego smaku.
GOTOWE :)
Można podawać schłodzone bądź na ciepło
Smacznego!
nie lubie porzeczek, ale sa ladne ;d
OdpowiedzUsuńładne i zdrowe :)
UsuńJa ostatnio robiłam sok z czarnej porzeczki, ale kompot z czerwonej jest bezkonkurencyjny :)
OdpowiedzUsuńsoku jeszcze nie robiłam najwyższy czas spróbować :)
UsuńJa uwielbiam kompoty, z różnych owoców :) Moja mama robi z jabłek, wisienek, czarnej porzeczki, truskawek, ale z czerwonej porzeczki jeszcze nie robiła, bo w mojej okolicy ich nie ma
OdpowiedzUsuńno właśnie zaczęłam szykować kompoty mam nadzieję że mój samozapał nie ucieknie szybko :)
Usuń