czwartek, 10 lipca 2014

Aga w kuchni #1 kompot porzeczkowy

Nie wiedziałam, że gotowanie jest takie proste!
Na odstrzał dziś lecą porzeczki ślicznie czerwone:)

 



Do kompotu potrzebujesz:
kilogram porzeczek
4 litry wody
pół szklanki cukru


porzeczki ściągamy z łodyżek (nie trzeba ale wydaje mi się, że tak jest ładniej)
obywamy i wrzucamy do 4 litrów wody.
Gotujemy 10 minut wsypujemy pół szklanki cukru i gotujemy kolejne 10 minut.
Można też wrzucić kilka listków mięty do uzyskania orzeźwiającego smaku.

GOTOWE :)

Można podawać schłodzone bądź na ciepło


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. nie lubie porzeczek, ale sa ladne ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio robiłam sok z czarnej porzeczki, ale kompot z czerwonej jest bezkonkurencyjny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soku jeszcze nie robiłam najwyższy czas spróbować :)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam kompoty, z różnych owoców :) Moja mama robi z jabłek, wisienek, czarnej porzeczki, truskawek, ale z czerwonej porzeczki jeszcze nie robiła, bo w mojej okolicy ich nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie zaczęłam szykować kompoty mam nadzieję że mój samozapał nie ucieknie szybko :)

      Usuń