wtorek, 30 grudnia 2014

aga w kuchni #17 przyprawa piernikowa

Już po świętach ale przepis na pewno się przyda.
Przecież zima trwa w najlepsze
Moja mama używa tej przyprawy do grzanego wina :)

Potrzebujesz:
 70 g cynamonu
 dwie łyżeczki imbiru
trzy łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka kardamonu
10/15 całych goździków
5 kulek kolendry
5 kulek ziela angielskiego
5 gwiazdek anyżu


ale tak naprawdę to wszystko zależy od Was, czy chcecie mieć bardziej cynamonową czy bardziej anyżową. Dodajecie wedle własnego uznania. Dorzuciłam do tego jeszcze reszty kupionej przyprawy do piernika żeby już wszystko było w jednym miejscu.


Przygotowanie:
wsypujesz wszystko do moździerza i rozgniatasz dopóki wszystkie składniki nie będą sproszkowane. Możesz też użyć blendera z dopasowaną szczelnie miską. Wsypujesz wszystko do środka i mielisz przez pół minuty. Przesypujesz do słoiczka i korzystasz kiedy tylko masz na to ochotę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz