Likier czekoladowy, który zrobiłam dla mamy na zimę,
jest świetną opcją dla osób lubiących słodkie domowe alkohole.
Może również świetnie nadać się do lodów i ciast jako polewa/dodatek.
Potrzebujesz:
żeby listki mięty nie wchodziły nam w zęby:)
(Można też użyć ekstraktu miętowego) Następnie dodajemy powoli wódkę.
Potrzebujesz:
2 tabliczki czekolady (korzystałam z gorzkiej i mlecznej)
150 ml śmietanki 30%
150 ml śmietanki 30%
szczyptę cynamonu
listki mięty
łyżkę dobrej kawy rozpuszczalnej
300 g słodzonego mleka skondensowanego
300 ml wódki
szklankę mleka
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrabniamy, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy.
Dodajemy cynamon, kawę i miętę, mieszamy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia.
Jak masa będzie lekko ostudzona to dodajemy mleko skondensowane i mieszamy do połączenia. Przez chwilę blendujemy,żeby listki mięty nie wchodziły nam w zęby:)
(Można też użyć ekstraktu miętowego) Następnie dodajemy powoli wódkę.
Przelewamy do butelki, gotowe :)
Po schłodzeniu likier gęstnieje, dlatego można dodać szklankę mleka dla lepszej konsystencji.
Domowe likiery, takie gęste :D
OdpowiedzUsuńtak, że można łyżeczką jeść :)
Usuń