wtorek, 6 stycznia 2015

aga w kuchni #19 likier czekoladowy



Likier czekoladowy, który zrobiłam dla mamy na zimę,
jest świetną opcją dla osób lubiących słodkie domowe alkohole.
Może również świetnie nadać się do lodów i ciast jako polewa/dodatek.

Potrzebujesz:

2 tabliczki czekolady (korzystałam z gorzkiej i mlecznej)
150 ml śmietanki 30%
szczyptę cynamonu
listki mięty
łyżkę dobrej kawy rozpuszczalnej
300 g słodzonego mleka skondensowanego
300 ml wódki 
szklankę mleka


Przygotowanie:

Czekoladę rozdrabniamy, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy. 
Dodajemy cynamon, kawę i miętę, mieszamy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia.
Jak masa będzie lekko ostudzona to dodajemy mleko skondensowane i mieszamy do połączenia. Przez chwilę blendujemy,
żeby listki mięty nie wchodziły nam w zęby:)
(Można też użyć ekstraktu miętowego) Następnie dodajemy powoli wódkę. 
Przelewamy do butelki, gotowe :)

Po schłodzeniu likier gęstnieje, dlatego można dodać szklankę mleka dla lepszej konsystencji.


Miłego dnia:)

2 komentarze: