wtorek, 3 listopada 2015

Aga w kuchni #26 rogale marcińskie

Na świętego Marcina jedyne i niepowtarzalne rogale z białym makiem
przepis czekał cały rok na opublikowanie! :)
mama mówi, że mam je zrobić jeszcze na święta, może ktoś też będzie chciał je zrobić zamiast tradycyjnego makowca.


moje pierwsze starcie z rogalami marcińskimi i chyba wygrałam. Rodzina mówi, że dobre a ja im wierzę :) Poznański smak na Kaszubach. Żeby je zrobić potrzeba dwóch dni choć w jeden dzień też można się uwinąć.

Potrzebujesz:

na ciasto półfrancuskie:

400ml mleka
1kg mąki pszennej
120g cukru
120g masła
2 całe jajka + żółtko
4g soli
20g świeżych drożdży
później będziemy potrzebować jeszcze ok 300g masła (czytaj dalej)


Na masę z białego maku:

500g białego maku
300g okruchów biszkoptowych
500g cukru lub pół na pół cukier/miód
85g masła
80g rodzynek
100g migdałów
5 jajek
kilka kropli aromatu migdałowego i waniliowego


Lukier:

200g cukru pudru
3-4 łyżki ciepłej wody
płatki migdałowe do posypania


Przygotowanie masy:

Dzień wcześniej przygotowujemy masę makową
Mak płuczemy, wkładamy do garnka i zlewamy wrzącą wodą. Gotujemy na malutkim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy przez gęste sito. Mielimy przy użyciu maszynki do mielenia mięsa przy najmniejszych oczkach. Migdały sparzamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, mielimy. 

Przygotowanie ciasta:

mleko podgrzewamy(do temp ciała) mleko przelewamy do miski, wsypujemy drożdże oraz trochę cukru i mąki by zrobić zaczyn do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego resztę składników-  resztę mąki i cukru, sól. Następnie roztopione masło(120g) i jajka. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej lepiącej masy,
Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim rozpuszczone masło.
Złóż 1/3 ciasta z góry, następnie całość na pół. Dolna część powinna przykrywać złożoną część.
Rozwałkuj złożone ciasto w kształt prostokąta. Następnie znowu posmaruj masłem ciasto i złóż je. Włóż do lodówki na 35minut. Powtórz tę czynność 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu odstaw ciasto na 5 h do lodówki.

Przygotowanie rogali:

Wyjmij ciasto minimum 25 minut przed przygotowywaniem.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt od wymiarach ok 30/60.
Podziel ciasto na trójkąty o długich bokach.
Na trójkątach rozsmaruj równomiernie nadzienie, zwiń rogale zaczynając od podstawy trójkąta.
Przełóż rogale na blachę i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem z odrobiną mleka.
Nagrzej piekarnik do 180stopni i piecz rogale przez ok. 30 minut.
Ciepłe rogaliki możesz polać lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz