środa, 6 sierpnia 2014

Aga w kuchni #3 Brzoskwinie w syropie

Kto z Was lubi lody z brzoskwiniami z puszki? :) Po co kupować te puszkowane, jeżeli można łatwo i szybko przyrządzić własne brzoskwinie w syropie.


Potrzebujesz:
słoik
brzoskwinie
wodę w zależności od wielkości słoików 
cukier 1/3 ilości wody (litr wody-300g cukru)


Przygotowanie:
Myjemy brzoskwinie, następnie wkładamy na chwilę do wrzącej wody, wyjmujemy i studzimy zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.
Wkładamy jak najciaśniej połówki brzoskwiń do sterylnych słoików.
Gotujemy syrop z cukru i wody następnie zalewamy gorącym syropem owoce do 3/4 wysokości słoika.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz