piątek, 25 lipca 2014

Aga w kuchni #2 ciasto z borówkami

chyba częściej będę siedzieć w kuchni :)
całkiem prosty przepis na ciasto z borówkami


4 jajka
150 g kasi
6 łyżek mleka
szczypta cynamonu
szczypta soli
300 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400g borówek amerykańskich


200stopni przez 15 minut
180 stopni przez 20 minut


Kasię ścieramy na gładką masę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cynamon, cukier, sól, proszek do pieczenia, wlewamy mleko. Mieszamy na gładką masę. Wylewamy ciasto na przygotowaną blachę i lekko wbijamy borówki do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem i parzymy jak ciasto znika z blachy :)

 


Smacznego miśki!


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie proste ciasta, smakują cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze myślałam, że mam dwie lewe ręce do pieczenia jednak są takie rzeczy, które wychodzą bo zepsuć ich nie można :)

      Usuń